Rökfri choklad

2011-12-14 @ 10:57:17

På Kraft foods, som tillverkar marabou choklad, anser man att det viktigaste i företaget är att de anställda mår bra. Därför beslutade ledningen att införa en rökpolicy I Kraft foods, Upplands Väsby. Rökning är ju ett av de allvarligaste hoten mot människors hälsa. Tanken bakom rökpolicyn är att minska medarbetarnas användning av tobak och att inga medarbetare ska behöva utsättas för passiv rökning eller röklukt på arbetet. Målet med tobakspolicyn är att förbättra arbetsmiljön för alla och att enheten ska bli helt rökfri.  

                     

Maraboufabriken har tidigare haft speciella rökrum, dit rökare kunde komma och ta ett bloss under sina pauser. Men nuförtiden är hela arbetsplatsen rökfri, och de anställda måste gå utanför området när de vill röka. De får helt enkelt inte stå och röka vid entrén eller vid parkeringen. Företaget informerar om hälsofarorna med rökning och ger stöd till de som vill försöka sluta röka. Ledningen har beslutat att ge ekonomiskt stöd för rökavvänjningsprodukter.

Företaget vinner mycket på att hålla en rökpolicy. Medarbetarna blir friskare och sjukskriver sig inte lika ofta. Mindre pauser från arbetet, vilket gör att arbetet blir effektivare. De anställda mår bra och trivs. Det blir bra reklam för företaget att ha en rökfri arbetsplats. Och arbetsmiljön fräschas upp. Det finns ju faktiskt en tobakslag, som gäller i hela Sverige, som säger att ingen anställd mot sin vilja ska utsättas för tobaksrök. Egentligen borde alla företag ta mer hänsyn till det här.

Ät Marabouchoklad med gott samvete! Stöd ett rökfritt företag!   

                              


Polska elever avstängda på grund av rökning

2011-12-07 @ 09:44:22

”Jag tycker att rökning är dåligt” säger 15-åriga Ania Siekierska från Gdynia, Polen. ”Det kostar pengar, luktar illa och ser inte bra ut. Och så är det väldigt ohälsosamt” fortsätter en annan student. Det finns delade meningar bland de polska eleverna om att kompisarna röker. Tomek Bobrek, en polsk student, berättar att om han skulle se en kompis röka skulle han ingripa genom att berätta konsekvenserna med rökning. En annan elev som vill vara anonym berättar att hon inte skulle bry sig lika mycket.

I Polen röker hela 65 % av befolkningen. Åldersgränsen är 18 år på cigaretter, men många börjar tidigare än så. Det finns stränga regler emot rökning, men det är inte alltid de följs. Enligt lagen är det nu förbjudet att röka på allmänna platser så som restauranger, caféer och tågperronger. Cigarettpaketen kostar ungefär mellan 10 och 20 kronor.  Det är dyrt att röka i polen med tanke på de låga lönenivåerna.

Skolan har många regler emot rökning, men det finns flera elever som röker. Ser lärarna eleverna röka blir de avstängda från skolan. Det räcker med att en lärare ser en elev utanför skoltid för att straffet ska gälla.   

                         


RSS 2.0