Hälften av sopbilen är rökfri

2011-02-25 @ 09:23:11
När vi var ute och promenerade på stan, fick vi syn på en sopbil med en anti-rökningsskylt. Såklart blev vi nyfikna och ställde frågor till renhållningspersonalen som körde runt i den bilen. Det visade sig att den yngre av dem var emot rökning men hans kollega som var äldre ville inte ens sluta vara rökare. Det var den yngre mannen som hade skylten på sin sida av bilen. Varje dag tjatar den yngre av dem på den äldre att sluta röka. Eftersom att rökning är dåligt för hälsan och man slösar bara massvis med pengar på det.






Det är inte coolt att röka, och man slösar bara med massa pengar på det som man skulle kunna använda till mycket annat, sa den rökfrie renhållaren.

Rökning är osexigt och avtändande

2011-02-21 @ 23:10:02

 

Jag heter Peter Siepen och är trots mina 48 år hysfsat fräsch och skön att titta på. Varför är det så måntro? Alla vill nog vara ha en egen stil, vara populära och vara attraktiva. Som bekant är människan väldigt bekväm, kanske är du som läser detta också är det eller? Men sundheten behöver inte bara handla om att träna som en galning.
Mycket handlar om att undvika osunda saker. Själv håller jag nere på sötsaker, vitt mjöl, skräpmat, alkohol och så cigaretter förstås. Cigaretter är inte bara väldigt skadligt för dig, jag tycker dessutom rökning är väldigt osexigt och avtändande.
Nu är det snart 6 år sen rökning blev förbjudet på krogen. Rökarna var arga och tyckte dom var förföljda. Nu kan man konstatera att både rökare och andra blev väldigt nöjda med hur det blev.
Så varför är jag så snygg fast jag är en gubbe? Jag har valt att leva med fler sunda beslut än osunda. Jag tränar och äter bra mat regelbundet. Det är inte jobbigt att träna om du gör det regelbundet och du blir en mycket gladare människa. Skriv Peter Siepen på youtube och kolla in hur jag tränar, hoppas du blir inspirerad. Kom igång och ta första steget i ett sundare liv. Livet går snabbt och snart är det din tur att bli 48 och då är det bra om du är förberedd.

/ Kram, Peter

 

 


Anna-Liisa förlorade sin man på grund av rökning

2011-02-18 @ 08:45:36

Anna-Liisa Bäck är en 63 årig lärarinna. Hon är en fd rökare som rökte i 20-25 år. Hon hade det inte bra när hon rökte, Anna-Liisa kände sig inte frisk. Hon började röka när hon var 14 år och slutade när hon runt 40 år. Anna-Liisa berättar att rökningen påverkar henne ännu idag med rynkor och dålig hälsa. Även hennes man rökte. Han lyckades inte sluta och hans liv slutade tragiskt med lungcancer. Han hade rökt i över 50 år och började som 12 åring. Så där ser man att hur farligt det är. Anna-Liisas pappa var också rökare och hade problem med lungorna.

 

Anna-Liisa säger att börja röka var det dummaste beslutet hon tagit i sitt liv. Det smartaste beslutet var att sluta röka. Att sluta röka är svårt. Anna-Liisa gjorde mycket förberedande arbete innan hon bestämde sig att sluta. Hon hade peppat sig själv psykiskt under en tid och när hon kände sig redo så slutade hon tvärt att röka. Under den första tiden efter rökstoppet var hon ständigt förkyld och eländig, men sedan vände det och hon kände sig friskare. Idag är Anna-Liisa mycket aktiv inom folkdans. Hon tycker att man aldrig ens ska testa tobak i någon form under hela sitt liv. Hon ångrar att hon började röka på grund av alla pengar hon slösat, och att hennes hälsa är sämre än vad den hade varit om hon aldrig hade rökt.


”Inget är dummare än att börja röka!” säger Anna-Liisa.


Hjälten tar sig ett bloss – rökningens historia på vita duken

2011-02-18 @ 08:42:39

Som vi vet så är det en skrämmande hög mängd av människor i vår värld som mister livet på grund av att de bestämt sig för att röka cigaretter. Tobaken har genom åren av dess existens skördat många offer. Vi har dessutom gått miste om en hel näve med strålande filmskådisar och andra kända individer. Japp, i filminspelningar har kändisarna blivit tillfogade en riklig summa pengar i syfte för att göra reklam för rökprodukter, och då och då av ett visst tobaksmärke. Detta inträffade allt oftare i den tidigare eran av filmproduktionen, d.v.s ungefär sedan slutet av 1800-talet enda tills 1970 då rökning i film började anses som olycksbådande och vedervärdigt att visa på den vita duken. Många filmskådisar rökte i filmer, eftersom att det gav de en tuff image. Från allra första början var det betydligt vanligare att hjälten/huvudkaraktären i filmen rökte. Detta ledde så småningom naturligtvis till att kändisarnas beundrare, som älskade sina idoler och såg upp till dem, därför ville ta efter dem när de rökte i filmer. Eftersom att det för en tid sedan ansågs att rökning var tufft och coolt, gav en kändis rökningen ännu högre status. Ett par exempel på framgångsrika kändisar som rökte i filmer och en tid senare dog p.g.a rökning är: Steve McQueen, Gary Cooper, Humphrey Bogart, Errol Flynn och Clark Gable. Dessa aktörer gjorde strålande skådespelarinsatser i en hel del minnesvärda filmer så som Casablanca, Borta med vinden och Sheriffen.

I dagens filmer har rökandet minskats ordentligt, rökning tar oftast helt bort från filmer, speciellt barn och familjefilmer. Där vill man helst undvika att visa cigaretter och rökning för unga ögon. Ingen förälder idag önskar sig ett rökande barn. I dagens filmproduktion förekommer rökande i filmer endast av onda karaktärer. Detta också för att visa att enbart idioter, elaka med onda avsikter och människor med dålig karaktär röker. Sammanfattningsvis kan man säga att i äldre filmer tar sig hjältarna ett bloss. Ett flertal skådisar miste livet i förtid p.g.a att de rökte för mycket under sin arbetstid eller även utvecklade ett dagligt rökande på sin fritid. De dog främst av åkommor som orsakades av alla giftiga ämnen som en cigarett innehåller. Någon form av cancer, var den största dödsorsaken i dessa fall.

Idag är man ju betydligt bättre medveten om konsekvenserna av rökande i film och dess påverkan på samhället. Endast vid vissa situationer i filmer röker ett flertal personer och då oftast de onda karaktärerna. Fast siffran har minskat oerhört mycket sen starten av rökande på den vita duken. 


På bilden tar sig filmhjälten Humphrey Bogart ett bloss. Han dog senare i strupcancer.


Vinnare i logotyptävlingen

2011-02-16 @ 15:07:09


De tre bidragen som fick flest röster i Logotyptävlingen ritades av Markus Paldanius, Alexandra Salmi och Nina Tikkanen. Alexandras bidrag kommer att tryckas upp på tröjan.


Vinnarlogotypen - Don´t smoke, be happy av Alexandra Salmi


Vilken väjer du? av Nina Tikkanen



Du vet slutet av Markus Paldanius



Föräldrar mot tobak - logotyptävling

2011-02-16 @ 08:18:40

LOGOTYPTÄVLING
 
Skolan och föräldraföreningen anordnade en logotyptävling där eleverna på skolan fick tävla i skapandet av den bästa antiröklogotypen. Den vinnande logotypen kommer att tryckas upp på tröjor. Varje elev på skolan kommer att få en egen t-shirt med loggan. Tröjorna trycks med stipendiepengar som vi fick från Skandia liv Idéer för livet. http://www.skandia.se/hem/om-skandia/Om-Skandia/Socialt-ansvar/Stipendier/
 
Här kan du snart se alla bidragen i logotyptävlingen. Elever och personal på skolan röstade på sina favoriter och vinnaren presenteras inom kort.


Känslan av att vara frisk!

2011-02-16 @ 08:15:56

Teemu blev frälst och slutade röka


Jag började röka på 60-talet, för att jag trodde att det skulle vara manligt, säger Teemu, 61 år. Människor visste inte hur farligt det är att röka. De trodde bara att det skulle vara bättre att röka pipa än att röka cigarett, för att de trodde att pappret i cigaretterna var giftigt. På den där tiden rökte nästan alla pojkar i Finland och det, som man tänkte om rökning var mycket annorlunda jämfört med idag. Människor tyckte då att det skulle vara coolt att röka, inte en sådan sak som bara alkisar gör, som man tänker idag. Jag rökte i 20 år, berättar Teemu. Jag rökte upp 1200kr i månaden, men på den där tiden var tobak mycket billigare, än nuförtiden.


Det var 80-talet, när jag slutade att röka och det hände, för att jag gav mitt liv till Jesus och blev frälst. Första tre dagarna var kritiska och två veckor svåra, men, med bön, gick det bättre efter det. När jag slutade märkte jag att jag kunde springa mycket snabbare, utan att bli andfådd. Hela min kropp började må bättre, det kunde jag märka. Och ja, det var bättre för min plånbok också, säger Teemu.


Teemus fru säger: ”Jo det var naturligtvis bra att han slutade att röka, därför att det är så farligt att röka och alla vi i familjen var också passiva rökare då när han rökte. Och den lukt, som kommer från tobak är äcklig och det att tanka sig själv full av toxiner kostar mycket pengar".


Teemu tycker att alla som har tänkt sluta röka, skulle göra det. För den känsla, som han fick när han slutade var så bra, att han skulle vilja att alla som röker får känna den.  Känslan av att vara frisk!


Rökningens faror

2011-02-16 @ 07:59:31

Konsekvenser


Rökning av tobak ansågs förr vara nyttigt och hälsosamt, men idag har man bevisat raka motsatsen. Tobaksröken innehåller 3000 olika ämnen och kemikalier, varav många av dem är cancerframkallande. Andra farliga sjukdomar rökning framkallar är diverse hjärt- och kärlsjukdomar, som hjärtinfarkt och stroke. Människor som röker regelbundet lever uppskattningsvis 2,5 till 10 år kortare liv än folk som inte röker.

Passiv rökning innebär att man inte röker själv, utan andas in den giftiga tobaksröken från andra som röker. Det är fler människor som dör av passiv rökning än människor som själva röker, vilket lett till att flera länder förbjudit rökning i restauranger, arbetsplatser och andra allmänna områden. Tack vare detta agerande så har rökningen minskat i i-länder, men istället har antalet rökare stigit i u-länder.


                           


Rökningens historia

2011-02-16 @ 07:57:34

Rökning


Tobak är en av de vanligaste drogerna i vårt samhälle. Den används av över en miljard människor jorden runt, särskilt tobaksrökningen är väldigt populärt. 

Tobaksplantan har utnyttjats och använts av den amerikanska urbefolkningen i tusentals år. Det användes till olika skäl runt om i kontinenten. Nordamerikas indianer rökte t.ex. tobaken i pipor och cigarrer flera hundra år innan de europeiska upptäcktsresandena kom till Amerika. Urinvånare i Syd- och mellersta Amerika använde tobaken som läkemedel. Européerna, som intresserade sig för denna mystiska planta, tog sedan med sig denna vara till östvärlden, d.v.s. Europa och Asien. Där blev det mycket populärt, främst bland de i överklassen, som trodde att tobaken var nyttig.   
                                  

Det finns olika sätt att röka tobak, den vanligaste varianten är cigaretter, som ökade i populäritet under 1900-talet, då man började masstillverka dem. Andra mindre populära, men ändå vanliga, varianter är cigarrer, pipor och vattenpipor, varav den sistnämnda är mest utbredd i mellanöstern.


På bilden: Navajo fredspipa 


Ilkka slutar röka med E-lybran

2011-02-09 @ 15:15:49

Ilkka har rökt i 48 år med några uppehåll. Det har påverkat honom med försämrad kondition, dålig andedräkt och ilskna blickar från folk runt omkring. Med en kostnad av 1200 kronor i månaden har Ilkka förbrukat ungefär en halv miljon kronor på cigaretter. Ilkka har tidigare lyckats sluta med rökning i 18 månader, då han helt enkelt bara slutade. Efter 18 månader blev han stressad och överarbetad och började röka igen. Nu gör han ett nytt försök med att sluta, den här gången med hjälp av E-lybran. E-lybran är en apparat som fungerar med elektriska signaler och samarbetar med kroppen för att minska t ex. stress, röksug och sjukdomar. Mer info kommer senare.

När han behandlats upplevde han koncentrationssvårigheter och att uppgifter som kräver tankearbete tog längre tid att utföra. Det känns lättare att gå i trappor, men kaffet smakar inte lika bra säger Ilkka. Egentligen upplever han ingen skillnad mot tidigare gånger han försökt sluta. På bilden ser du Ilkka uppkopplad till E-lybran.

Följ Ilkkas försök att sluta röka här på fimpaciggen.blogg.se!


RSS 2.0