Rökning i Ryssland

2011-06-10 @ 12:25:11



Katarina bor i S:t Petersburg, men studerar i Sverigefinska skolan på distans. Hon berättar såhär om rökningen i Ryssland:

I ett så stort land som Ryssland kan det vara svårt att kontrollera alla regler som finns. Till exempel att rökning är förbjudet för barn under 18 år. Det är väldigt ofta man ser minderåriga röka i trapphus och i mörka hörn. Det händer till och med att man rent av ser barn som inte är mer än 9 år som går runt och röker. Varje gång man går ut så stöter man på ett tiotal personer som röker, om inte mer. Nästan hälften av befolkningen röker i storstäder som Sankt-Petersburg och Moskva. I och med att 47 % är yngre än 34 år.

Anledningen till att så många röker är först och främst stressen. De tror att det blir bättre när de röker, att bli lugnare. Eller att man är trött på alla studier och läxor och vill glömma det. Då kommer alkoholen till som också inte är ovanlig bland unga. Och så är det förstås grupptrycket. Om man ska vara i gänget, vara ”cool”, så ska man antingen dricka eller röka, ännu bättre om man gör både och.

I många länder i Europa så får man inte göra reklam för rökning, eller röka på offentliga platser.
Däremot så är det otroligt mycket reklam om alkohol och rökning, och man får röka nästan vart som helst i Ryssland. Det är också en orsak till varför det är så populärt med rökning.

Man försöker förstås stoppa detta med att man inte kan köpa cigaretter i affärer utan legitimation, men många unga ser mycket äldre ut än vad de är. Eller så snor de från föräldrar. Ibland är det så att föräldrarna är rädda för att deras barn kommer bli rökare, så de ger själva dem cigaretter och tror att de inte kommer köpa själva då, men det är ju inte sant.

Det värsta är att antalet rökare ökar med ungefär 2 % varje år.

                


RSS 2.0