Regeringen vill förbjuda rökning på allmän plats

2012-03-15 @ 12:54:08

Snart kan det vara färdigblossat på allmän plats.
När regeringen vill ta hårdare tag kan ett rökförbud införas på balkonger, uteserveringar och perronger.

Våren för inte bara med sig värme, blomster och flyttfåglar.

Mer utomhusaktivitet ger även ökad passiv rökning, något som regeringen nu vill sätta stopp för.

Där barn vistas

Man har därför gett Folkhälsoinstitutet uppdraget att se över hur den passiva rökningen kan minskas och ge förslag på förbättringar. Särskilt områden där barn vistas ska ses över, enligt TT.

Centerpartiets andre vice ordförande, barnläkaren Anders W Jonsson, vill se ett förbud på balkonger, uteserveringar och perronger.

Rökarna får gott leta sig någon annanstans, tycker han.

”Frihet vistas ute utan rök”

– På ställen där man inte tvingar andra människor att röka. Mitt huvudbudskap är att man måste ha friheten att vistas ute, utan att utsättas för passiv rökning, säger Jonsson till SvD.

Victor Stenquist
Niklas Eriksson

Källa: Aftonbladet

 


A Non Smoking Generation förebygger rökning hos unga

2012-03-13 @ 20:42:17

 

 

Organisationen ”A Non Smoking Generation” har gjort flera besök på vår skola där de har informerat eleverna på mellanstadiet om rökningens och tobakens faror. Visste du till exempel att en cigarett innehåller 4 000 olika ämnen varav 2 000 har klassats som giftiga och 90 kan framkalla cancer?

A Non Smoking Generation bildades i slutet av 1970-talet och har likt med namnet ett mål - en rökfri generation. Organisationen har arbetat med att öka informationen, bland annat om tobaksbolagens reklam och gifter som rökning innebär, bland ungdomar så att de själva kan välja att aldrig börja använda tobak.

När vi fick besök på skolan fick eleverna lära sig om cigaretternas tillverkningsprocess och barnarbete som det för med sig, ämnen och gifter i tobak och snus, och hur de stora tobaksbolagen använder reklam för att få fler ungdomar att börja röka. Eleverna fick också spela teater då de själva spelade upp en situation med rökning och grupptryck. Då fick eleverna själva vara med och påverka.

Lektionen avslutades med att eleverna fick lista upp nackdelar med rökning, men också fördelar med att vara rökfri. På tavlan syntes ord som att man blev friskare, sparade pengar och fick bättre kondition.

Läs vidare om A Non Smoking Generation: http://www.nonsmoking.se/


RSS 2.0