Rökning på allmänna platser

2011-10-20 @ 13:14:40

Passiv rökning kan vara väldigt farligt för någon med astma eller någon sjukdom som t.ex. lunginfluensa. Passiv rökning kan också vara väldigt irriterande, för många personer. Personer som röker borde ta hänsyn till andra människor. Genom att inte röka bland folk kan man visa respekt. Många vill ha rökförbud på tågperrong och utanför affärer, för att det är äckligt och gå in och ut när det står alltid någon som röker. Och utanför sjukhus, utanför dörrarna. Det finns oftast rökare på sjukhus, men som tur är har sjukhusen därför rökplatser för dem. Men många rökare struntar i det och står vid ingången och röker. Detta kan vara livsfarligt för patienter. Utanför vårat shoppingcentrum i Upplands Väsby, så röker det dussintals människor runt varje hörn. Och när kvinnor är gravida så får de inte röka, men de blir ändå utsatta för passiv rökning på allmänna platser. En kvinna berättar att hon inte kunde stå på tågperrongen och vänta på tåget, för att hon mådde så illa av röken som uppstod av alla som stod och rökte.  

               


Rökfria skolgårdar och böter till butiker

2011-10-20 @ 11:05:33

                          

Vi fick chansen att intervjua två av kommunens anställda och ställa frågor till dem om rökning.

Caroline jobbar med alkohol- och tobaksförebyggande arbete riktad mot ungdomar och mycket med trygghetsarbete inom kommunen och Eila är ledamot i både kommunfullmäktige och kommunstyrelsen.

Vi frågade hur en vanlig dag på jobbet för Caroline är och hennes svar blev att för henne existerar inget sådant. Dagarna är aldrig de samma, hon får alltid nya uppdrag och jobb som hon måste utföra. Hon jobbar mycket med att driva projekt, som bland annat ”Tryggare Smedby”, där hon, poliser, bostadsföreningar och andra människor jobbar helt enkelt för att det ska bli tryggare i detta område.

Kommunen försöker göra allt för att stoppa rökning, som bland annat har de tillsyn över butiker som säljer tobak och går ut och besöker dessa för att se om de säljer tobak till rätt person. De kollar om butikerna följer lagen med att sätta 18-års åldersgräns, samt om de alltid frågar legitimation från de personer som ser unga ut och som vill köpa tobak.

Man kan även som ung besöka ungdomsmottagningen eller vår Mini-Maria mottagning, berättar Caroline. Där kan man få hjälp om man vill sluta röka, vilket är bra att veta om man inte har något annat att vända sig till.

Om Caroline och hennes medarbetare i kommunen får veta att en butik säljer tobak till minderåriga, så försöker kommunen främst hitta ett vittne och om det finns det, kan de anmäla butiken till hälsoskyddsnämnden.  Då får butiken en varning. Men om det då händer igen, så blir det böter som kan ligga på några tusen kronor.

Kommunen har även en långsiktig plan på hur de ska minska, eller till och med stoppa rökning inom kommunen. Eila svarade att inom kommunen prioriterar de mycket jobbet mot alkohol, narkotika och tobak. Samt så informeras det mycket på mödravården om hur skadlig rökning är och hur det kan påverka om man är gravid. Sedan bör alla skolor ha en tobakspolicy. det är också viktigt att skolsköterskan kan ge motiverande samtal till elever som röker och försöka dem få att sluta.

Caroline berättar även att förra året (2010) gjordes en undersökning om rökning i Upplands Väsby kommun. Undersökningen visar att ungdomar i nian och vuxna som röker minskat, medans tjejer på gymnasiet som röker har tyvärr ökat.

Varför det är så många unga som börjar röka i sådan tidig ålder kan vara flera faktorer som påverkar, berättade Caroline. Idoler, grupptryck från kompisgänget, men sen har ju också föräldrarna en stor betydelse i detta. Om de inte är tydliga nog, finns risken att deras barn börjar röka. Det finns tyvärr också föräldrar som tillåter barnet att röka. Sen är det ju tillgängligheten också, finns det många som köper ut cigarreter till barn, så ökar också användningen.

Att röka är olagligt i tidig ålder, men varför åker inte lika många ungdomar fast som de som dricker alkohol, var en fråga som vi verkligen var nyfikna på. Och svaret var då att det finns ju faktiskt en lag på att om polisen ser minderåriga dricka, får de hälla ut alkoholen, men det gäller faktiskt inte tobak. Kommunen hoppas på att det snart ska komma en sådan lag, eftersom tobak är ungefär lika farligt som alkohol.

För att avsluta vår intervju blev vår sista fråga att var på allmänna platser man egentligen får röka. Caroline sa då att på det flesta allmänna platser får man tyvärr röka, utom några få platser så som skolgårdar, där det finns en lag på att man absolut inte får röka på skolgården. Även när det är studiedagar gäller lagen, som är riktigt bra! Men tyvärr har kommunen ändå fått klagomål från elever i olika skolor, att inte lagen följs av alla. Sen får man inte heller röka på äldreboende.

Eila tyckte sedan också att det har blivit otrolig skönt att det nu för några år sen, införskaffades rökförbud på restauranger. Nu behöver man inte längre duscha efter varje restaurang besök och man känner smaken av maten när man äter!


RSS 2.0