Lungsjukdom i familjen

2012-02-16 @ 08:58:57

Mirja Tikkakoski är 56 år gammal och kommer från Finland. Redan som unga började hennes föräldrar röka. Det ansågs vara fin kultur att på den tiden röka, och det resulterade i att många unga började använda cigaretter, även inomhus.

Båda föräldrarna fick vid 60 års ålder veta att de led av en lungsjukdom orsakad av rökningen. Mirjas pappa slutade med rökningen direkt, och klarade sig från sjukdomen. Mirjas mamma däremot slutade inte direkt. Hon fick snart syrgastuber kopplade till sig och slutade att röka först 11 år senare. De två sista åren var hon tvungen att sitta vid syrgastuben största delen av dygnet. Mirjas mamma gick bort i juli detta år.

Mirja själv har rökt, men slutade när hon gifte sig. Hon såg på sina nära och sig själv hur rökningen påverkade negativt. ”Det finns så mycket bättre saker man kan ägna sig åt” säger hon. När Mirja ser en person tända en cigarett tänker hon på dem och hur de mår.

I Finland är det rätt vanligt med rökning och drygt 20 % av befolkningen röker. I Finland finns det en lag om rökning med mål att minska antalet rökare för att på så vis också få ett friskare samhälle. Lagen lägger ett förbud över att röka på allmänna platser och rastauranger. Det är också förbjudet att röka, inomhus eller utomhus, på ett ställe anpassat för personer under 18 år. Det är tillåtet att röka utanför restauranger, med förutsättningen att man står minst 10 meter utanför ingången, för att förhindra att rök tränger in i lokalerna. Det är kommunerna som ser till att dessa regler följs, och straffet för att bryta reglerna är oftast böter.


RSS 2.0