Fimpen - ett vanligt skräp

2011-05-20 @ 09:30:38

 

Cigaretterna som människor väljer att röka, innehåller inte bara massvis med giftiga och ohälsosamma kemikalier och ämnen. Cigaretten är därtill ett av dem största skräpproblemen vi har här på Jorden. I Sverige kan vi finna fimpar från förbruakde cigaretter nästan vart vi än går. Fimparna är kvarlevorna från cigaretter. Fimparna ligger utspridda på marken, i skogar och på en hel del övriga platser. Individer som röker tar oftast inte hänsyn till naturen och slänger fimpar hursomhelst. Fimpar kan utöver att skräpa ner och påverka miljön, vara en fara för väldigt unga barn. Barnen känner kanske ännu inte till cigaretten och dess mörka historia. Vissa småbarn stoppar ju nästan i sig vadsomhelst. Till och med cigaretter kan oturligt nog hamna i deras gommar. Detta är en hotande hälsorisk, eftersom att sådana kroppar som inte utvecklats vidare mycket, inte kan hantera sådana mängder giftiga ämnen. Det händer även att djur av ren nyfikenhet konsumerar fimpar och dör. Fåglar som sväljer fimpar dör pågrund av att deras matsmältningssytem blockeras av fimpen.

Det slängs ungefär 750 000 000 fimpar om året bara i Sverige, enligt en undersökning som genomfördes av ''Håll Sverige rent'' 2005. Ca 50 % av allt skräp i stadsmiljöer räknas upp som tobaksrelaterade produkter, där inkluderas förstås fimpar.

Vind och regn för ofta fimpar till våra vattendrag. De kemiska substanserna som en fimp innehåller hotar kvaliteten på vattnet och djuren som lever i det.

Det är människans ansvar att förhindra eventuell nedskräpning av fimpar. Om man är smart, så kastar man definitivt fimparna i en närbelägen soptunna. De enorma summorna av fimpar som kastas ner på marken kan självklart minska oerhört. Bara folket som röker väljer att vara naturvänliga och kan fatta kloka beslut. Det är helt och hållet upp till människan att hålla det rent i miljön.

             


Fimpa inte miljön!

2011-05-20 @ 09:24:22

När man tänker på rökningens negativa effekter, tänker man ofta på hur det påverkar människan. Det man inte alltid tänker på i första hand är att problemet sträcker sig mycket längre än så. I U-länder, där den största produceringen av tobak sker, förstörs mark och skogar varje dag för att kunna tillverka giftet till cigaretterna. Tobaksbolagen utnyttjar att farliga bekämpningsmedel inte är förbjudna i U-länder, och använder enorma mängder av det. Gifterna från medlen tas upp av jorden och förgiftar grundvattnet som sedan används av befolkningen i kringliggande städer.

För att odla tobak är det nödvändigt att det huggs ner stora mängder träd. I U-länder används främst ved för att torka tobaken och även ladorna där den torkas måste byggas om med jämna mellanrum, ungefär vartannat år. Bara för tobakens skull huggs det ner omkring 200 000 hektar skog varje år. Det motsvarar nära 300000 fotbollsplaner.

   

Problemet med det stora antalet träd som avverkas har försökts åtgärda genom att plantera mer träd, men detta har visat sig vara dåligt planerat. De flesta plantorna som skulle ersätta varje lada överlevde inte. Enligt ITGA, International Tobacco Growers Association, är det mindre än hälften av tobakspruducenterna som planterar nya träd.

Att slänga cigarettfimpar på marken kan verka ”ok”, nära hälften av vårt skräp består just av cigarettfimpar. Cigaretter innehåller det farliga ämnet kadmium, som inte bara är farligt för miljön, utan också för människor och djur. Då kadmium tas upp av kroppen

Källor:

http://www.tobaccoschildren.org/

http://miljobarometern.stockholm.se/


De bästa antirökbilderna

2011-05-20 @ 09:16:59
Här har jag samlat de bästa bilderna som visar hur rökningen förstör ens liv.

Download 1_7451987...jpg (48.6 KB)  Download 2_7451991...jpg (21.9 KB) 
-Ett kärlekspar som håller hårt i varandra tills rökningen tar död på en av dem-
-Hur man försöker fly från ciggen-
Download 3_7451994...jpg (27.7 KB)  Download 4_7452000...jpg (22.3 KB)
-Rökare vinner aldrig-
-En man som röker och röken bildar en pistol riktat mot honom-

Download 5_7452004...jpg (34.5 KB)  Download brand-bis...jpg (28.6 KB) 

-En patron med texten "snabbt" och en cigg med texten "långsamt", vilket vill säga att en patron dödar dig med ett skott medans rökningens kraft tar flera år-
-Rökningens kraft är stark, på bilden ser ni hur man börjar försvinna mer och mer hela tiden-

                            Download 6_7452009...jpg (50.3 KB)   Download anti-smok...jpg (66.5 KB)

-Passiva rökare påverkas lika mycket som rökarna-
-En kvinna med ciggarett halsband och texten "tror du det gör dig fin?"-

Rökning i den fattiga delen av världen

2011-05-20 @ 08:51:42

 

Eftersom fler och fler människor i vår rika del av världen slutar röka börjar tobaksbolagen att titta efter andra marknader att sälja cigaretter och snus till. Valet har blivit de fattiga länderna, främst Afrika och Östeuropa, där invånarna inte förstår hur farligt det är, skriver www.grundskoleboken.se/wiki/.


Idag bor omkring 80% av världens rökare i utvecklingsländerna. Denna stora siffra beror nog helt på att i-länderna har utnyttjat u-länder som områden för deras tobaksfabriker, deras lättpåverkade befolkning och deras inte lika hårda miljölagar. Saken med lättpåverkad befolkning kan bero på att media har bara visat bra sidor med rökning, som har påverkat dessa människor. Kändisar som röker och reklam för tobak blir lite som en ”hypnos” för befolkningen i u-länder, medans i den rika delen av världen, i i-länder har vi studerat och testat rökningens konsekvenser och har alltså kommit fram till att rökning är extremt farligt. Rökningen minskar alltså i i-länder och ökar i u-länder. Hur ska man stoppa detta då? Det kan bli mycket svårt, eftersom tobaksföretagen är så ofantligt stora. Och även om media visar rökningens dåliga sidor, tror inte jag att det riktigt kommer fram. Rökning är ändå ett beroende, och det är nog lättare att börja röka i fattiga länder än här. I framförallt Sverige börjas det att tyckas att rökning är fult, och därför ser man ner på människor som röker. Men i u-länder tycker man snarare att man är rikare om man röker, eftersom då har du ju pengar till både cigaretterna och de vardagliga sakerna, som mat och hushåll.

Download rok.jpg (23.2 KB)


RSS 2.0