Ilkka väntar fortfarande på positiva effekter från att ha slutat röka

2011-03-25 @ 09:25:22

Ilkka har nu varit rökfri över tre månader. Det har sannerligen inte varit lätt att vara utan tobak. Några gånger har han känt sig tvungen att ta ett bloss. Men Ilkka ger inte upp och försöker fortfarande komma ifrån rökningen. De svåraste dagarna var de första. Efter de första dagarna har det gått bättre, men suget finns fortfarande kvar. En positiv sak, som han har noterat är att det är lättare att gå trappor och röra sig. Som negativ effekt märker Ilkka att det är svårare att koncentrera sig. Han har använt E-lybra, men väntar fortfarande på positiva verkningar från behandlingen.

Ilkka tycker att den här antirökkampanjen är jättebra för eleverna. Han ställer gärna upp och berättar om hur svårt det är att bli kvitt sitt rökberoende. Ilkka hoppas att vi unga avstår från att börja röka.

 

Ciggen - svår att motstå när man väl börjat röka


Endast de döende får fortsätta röka

2011-03-18 @ 09:57:36

Sjuksköterskan Per Lindblom arbetar på Karolinska sjukhuset. På avdelningen där han arbetar vårdas cancersjuka patienter. Per berättar att många rökare drabbas av lungcancer och andra cancerformer. Om patienten använder både alkohol och tobak så drabbas ofta luftstrupen av cancer.  

På avdelningen arbetar personalen aktivt för att motverka rökning. Alla patienter frågas om deras rökvanor. Man frågar aldrig varför de röker, men alla uppmuntras att sluta röka. Patienterna får hjälp av nikotinplåster och andra rökavvänjningsprodukter för att sluta röka. Endast de patienter som är döende undgår rökavvänjning. 

Karolinska sjukhuset är ett rökfritt sjukhus. Rökning på arbetstid är förbjuden. Tyvärr finns det ändå en del personal som röker på fritiden.



Ingen rökning i Sollentuna United

2011-03-18 @ 09:38:04

                                  

Paul Lindholm är huvudtränare i fotbollslaget Sollentuna United och han har även tränat Djurgårdens A-lag. Han har också själv varit spelare i fotbollslag i både Norge och Finland.

Inom idrottsvärlden ses rökning inte som något positivt, utan något som försämrar konditionen och framförallt dödar. Och det som även är bra med idrottsvärlden är att det blir mindre och mindre idrottstjärnor som röker.

Paul berättar att idrottsstjärnor är förebilder till många ungdomar. De unga tar efter sina idoler. Skulle idrottarna röka skulle det påverka många unga att också börja röka.

Paul stöter nästan aldrig på rökning inom sitt jobb. Skulle det ändå hända att en av hans spelare i Sollentuna United skulle röka, skulle Paul informera honom om att det inte gynnar honom på något sätt. Paul skulle såklart försöka få spelaren att sluta röka.


Barnpanelen

2011-03-14 @ 20:56:35

Barnpanelen består denna gång av fyra kompisar som alla går i förskoleklassen. Dessa 6 och 7-åringar tycker att rökning är dåligt och säger att de aldrig kommer att börja röka. När vi frågade dem om de kände någon som röker eller har rökt, så hade barnen mycket att berätta.


Vincent            William                 Remu            Leone

Vincent berättade att hans mormor röker i smyg. Hon har försökt att sluta och skäms kanske för att hon inte kan sluta.  William berättar att hans föräldrar röker fortfarande och att det är dåligt. Remu däremot känner ingen som röker.  Leones farfar röker tyvärr fortfarande, fast Leone har sagt till honom att det inte är bra att röka.
 


Att vara rökfri är guld värt!

2011-03-14 @ 16:22:27

                                           


Karoliina Lundahl är tyngdlyftningsmästare. Hon har vunnit guld i OS 1994 och 1998. Hon har 31 medaljer från världsmästerskapen och europamästerskapen, dessutom är hon finsk mästare 13 år i rad! Idag är hon tränare i det finska tyngdlyftningslandslaget. Både som idrottsstjärna, tränare och mamma är hon en förebild. Och en bra förebild RÖKER INTE! 
Karoliina tycker att ingen ska röka och att det är extra viktigt att man inte röker som idrottare. På nivån som en OS-medaljör får man absolut inte röka. De som röker får problem med andning och kondition, vilket försämrar idrottsresultaten. 
Karoliina har dock provat att röka som 16-årig, men blev missnöjd direkt, eftersom hon började må illa. Hon började inte röka och det är hon glad för idag. Men tyvärr röker både hennes mamma och syster. Karoliina hoppas mycket på att de slutar så snabbt som möjligt.
Karoliina har under långa perioder i sitt liv bott i USA. PÅ åttiotalet, då det var väldigt inne att röka, rökte amerikarnerna inte alls så mycket som vi i Europa.

 


RSS 2.0